Graviditetsdefinitioner och fakta

En graviditet varar i cirka 40 veckor, men kan variera från graviditet till graviditet. Allt från vecka 37 till 42 räknas som en normal och fullgången graviditet. En graviditet räknas från den senaste mensens första dag, och en kvinna kan misstänka graviditet när mensen är försenad och redan då ta ett graviditetstest. Idag finns känsliga tester som kan påvisa graviditet redan i graviditetsvecka 1-2. Under de första veckorna är risken för missfall som störst, en tredjedel av alla graviditeter resulterar i missfall och många av dessa sker så tidigt att kvinnan inte märker det.

När vet du om du är gravid?

De första tolv veckorna kallas den första trimestern, och det är under den här delen som embryot utvecklas till ett foster i livmodern. De första fem veckorna går oftast obemärkta förbi hos kvinnan, och det är först när mensen blir sen som de allra flesta börjar misstänka graviditet. Efter att mensen varit sen i några dagar gör de flesta ett graviditetstest, och vid ett negativt resultat kan ett nytt test upprepas efter en vecka. Ett negativt resultat kan betyda att testet gjordes för tidigt, och att hormonet HCG inte hunnit komma upp i testbara nivåer.

Graviditetssymptom och fakta om senare delar av graviditeten

Graviditetsdefinitioner och faktaUnder den första trimestern kan många kvinnor känna illamående och trötthet. Det ökända morgonillamåendet behöver faktiskt inte vara begränsat till morgonen utan kan komma och gå under hela dagen. Vissa kvinnor mår så dåligt att de behöver uppsöka sjukvården, och blir diagnostiserade med hyperemesis vilket är en extrem form av illamående. Efter de första tolv veckorna går graviditeten in i andra trimestern, och risken för missfall sjunker avsevärt. Den andra trimestern sträcker sig från vecka 13-24, och under denna görs det första ultraljudet. Alla gravida erbjuds ultraljud senast i vecka 20.

I slutet av andra trimestern kan barnets sparkar börja kännas, och vid ultraljuden mäts en beräknad längd, vikt och huvudomfång. Många blivande föräldrar väljer att gå på föräldrakurs och få rådgivning kring födelsen, för att vara väl förberedda. Fostrets kön kan tas reda på så tidigt som runt vecka 18, men det kan vara svårt att se om fostret ligger lite skymd i livmodern. I tredje trimestern är det vanligtvis tungt för kvinnan, och magen har börjat bli riktigt stor. Redan i vecka 37 ses graviditeten som fullgången, och bebisen är färdig att leva utanför livmodern.

november 28, 2019