Tidiga graviditetssymptom

Om du misstänker att du är gravid bör du ta ett graviditetstest för att säkerställa om du verkligen är det. Det finns flera symtom som tyder på att du är gravid och vissa av dessa kan du upptäcka redan i ett väldigt tidigt skede av graviditeten. En del av dessa kan uppstå redan innan du upptäcker att mensen uteblivit. Många som försöker bli med barn gillar dessutom spänningen med att leta efter tidiga tecken. Här kan du läsa mer om de tidiga symptomen. Ha dock i åtanke att de inte är någon garanti för en graviditet.

Utebliven mens, illamående & ömmande bröst

Utebliven menstruation är det mest kända tecknet på att du är gravid. Detta kan dock bero på flera andra faktorer, bland annat stress eller viktnedgång. Illamående drabbar många gravida kvinnor, inte minst i början av graviditeten. Illamåendet kan dyka upp redan de första dagarna och ibland är det med en kombination av yrsel. Ömma bröst är ett annat vanligt tecknen på graviditet, ofta känns de svullna och gör ont. Även i ett mycket tidigt skede kan det kännas som att brösten är större och tyngre än vanligt.

Tidiga graviditetssymptom

Trötthet & andra symptom

En molande värk som påminner mycket om mensvärk kan förekomma. Någon som är mycket vanligt i början av graviditeten är tröttheten. Att plötsligt känna sig ovanligt trött och ha svårt att koncentrera sig kan vara ett tecken på graviditet. Om du plötsligt känner dig onormalt trött och ur form, kan det betyda att du är gravid. Humörsvängningar är också vanligt, det kan bland annat handla om att du är extra känslig, lättretlig eller ledsen. Ytterligare tidiga symptom inkluderar halsbränna, ökad kroppstemperatur, hunger, förändrade smaker, svullen mage och lätta blödningar.

Det finns många så kallade falska graviditetssymptom som faktiskt inte behöver betyda att du är gravid. Många av ovanstående symptom påminner om vanlig mensvärk och pms. Många kvinnor upplever humörsvängningar, molande värk och ömma bröst i samband med menstruation. De som har en stark önskan att bli gravida kan ha en tendens att inbilla sig att de är gravida, därför kan dessa tecken ofta misstolkas som graviditet. Därför bör du alltid ta ett eller flera graviditetstest för att säkerställa om du är gravid eller inte. Testet kan tas hemma eller hos en barnmorska.

november 20, 2019